Korte Biografie

Janica Draisma werd geboren in Harare, Zimbabwe en groeide op in Zambia voordat zij naar Nederland kwam. Zij behaalde haar diploma bij audiovisueel aan de Rietveld Academie, waarna zij zich in Parijs vestigde om mime corporel (Decroux) te studeren en dagelijks films te zien.

Tevens speelde zij de hoofdrol in de speelfilm Kyodai makes the big time van de Zuid-Afrikaanse regisseur Ian Kerkhof, waarvoor zij een Gouden Kalf voor Beste Actrice ontving.
Hierna volgde de Springdance Cinema Prijs voor haar film Bala II, welke werd aangekocht door Canal + en welke met haar andere 16mm films werd opgenomen in de collectie van de Cinémathèque de la Danse in Parijs.

Op uitnodiging van Ritsaert ten Cate, studeerde zij verder bij DasArts (De Amsterdamse School, Advanced research in Theatre and Dance Studies). Ondertussen richtte zij haar eigen productiebedrijf Draft Foundation op en regisseerde Venus & Adonis, een multimedia kameropera met live muziek, dans and film.

In coproductie met de NPS maakte zij de documentaires Ea Sola – Droogte en Regen, een poëtische film over een Vietnamese choreografe en The Wondrous, een sober portret van verstandelijk gehandicapten, in samenwerking met beeldend kunstenaar Berend Strik.
Om zich verder te bekwamen in scenario schrijven volgde Janica twee semesters aan het Maurits Binger Film Institute onder leiding van Jeanne Wikler. In opdracht van de NPS schreef en regisseerde zij daarna de novelle The Sound of Drumming.

Vervolgens werd zij door het Fonds voor de Beeldende Kunsten geselecteerd om een jaar in het beroemde Cité Internationale des Arts in Parijs te verblijven, waar zij een Frans scenario schreef en een serie Parijse straatfoto’s ontwikkelde.

In het kader van de Filmfonds competitie EPTAS realiseerde zij de film Over mijn lippen (een muzikale documentaire over stotteren en communicatie). De film werd tijdens het Nederlands Film Festival 2005 genomineerd voor een Gouden Kalf (Beste Korte Documentaire), won de NPS New Arrivals Competitie van februari 2006 en werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam, waarna wereldwijde vertoning volgde.

In 2009 maakte zij Romance with double bass, een film met live concert naar een kort verhaal van Tsjechov, ontwikkeld in samenwerking met bassist Quirijn van regteren Altena. Première vond plaats in het Muziekgebouw aan t’IJ. De voorstelling werd daarna vertoond op het Nederlands Film Festival 2009.

Op dit moment werkt Janica aan een internationale boek en dvd publicatie met al haar korte films en heeft zij een documentaire over Eugenio Barba en Odin Teatret in postproductie, naast de ontwikkeling van nieuwe projecten.

Talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, basiskennis Portugees

Stem: Sopraan

Downolad Curriculum vitae